en

Contact

010 415 84 88
info@staalmeester.com

Bedrijfsgegevens

Staalmeester® is familie van
A.C. De Hoop B.V.

KVK-nummer: 24213078
BTW-nummer: NL810899425B.01

In gesprek met home-deco schilder Brittany

Brittany is een home-deco schilder die de liefde voor schilderen van haar moeder heeft overgenomen. In dit interview gaan we met haar in gesprek over haar passie.

Vertel ons iets over jezelf… Hoe ben je begonnen met schilderen en decoreren?
Nou, we wonen in het huis van mijn grootouders dat we helemaal hebben verbouwd. Het is uit de jaren 1800 en het raakte een beetje in verval, dus hebben we het in 2019 verbouwd. Daarom is veel in ons huis nieuw, maar we hebben ook oud hout en oude stukken uit het oorspronkelijke huis toegevoegd. Daarnaast is ons huis gebouwd op de voetafdruk van het oude huis. Er is dus veel aandacht voor detail en emotie besteed aan het nieuwe huis. En nu probeer ik bij het inrichten veel oudere meubels te gebruiken. Sommige zijn erfstukken en andere heb ik in antiekwinkels gekocht. Omdat ze niet altijd de kleur hebben die ik wil, heb ik veel geschilderd. Op deze manier wil ik ervoor zorgen dat de meubels passen bij ons huis en bij mijn stijl. Maar ik voel me ook verantwoordelijk voor de geschiedenis en het erfgoed. Daarom ben ik begonnen met het delen van mijn projecten op Instagram. Ik wilde alles documenteren voor mijn kinderen en ons verhaal delen.

Ik snap dat je de verantwoordelijkheid voelt om het huis in de familie te houden en de geschiedenis te respecteren. Staalmeester® is een familiebedrijf van de 4e generatie en voor ons is het ook heel belangrijk om het verhaal te blijven vertellen over hoe het vele jaren geleden allemaal begon en om die geschiedenis te respecteren.
Ja, het is bijna alsof het huis de rol van een familielid aanneemt. Ik bedoel, het was ooit hun baby en nu is het jouw baby.

Is er een specifiek project waar je het meest trots op bent?
Ja! Op een deel van het oude hout in huis staan de namen van familieleden die er niet meer zijn. Dus het was heel speciaal om dat opnieuw te verwerken!

Maar het grote project waar ik nu aan werk is de nieuwe antieke schoorsteenmantel die we hebben gekocht van een huis dat in dezelfde periode is gebouwd als ons huis. We bouwen nu een elektrische open haard, dus die is nieuw, en de muren ook, maar we wilden een antieke mantel. Ik moet het nog schilderen, dus dat is mijn volgende grote project! Ik ga er waarschijnlijk melkverf voor gebruiken.

Het grappige is dat iedereen blijft zeggen ”ik kan niet geloven dat je dat gaat schilderen”. Maar ik zeg gewoon “wacht maar tot het klaar is, dan komt het allemaal goed”.

Ik denk dat dat een opmerking is die veel meubelschilders krijgen… “Waarom schilder je dat? You’re ruining it!’’
Ik geloof gewoon niet dat je iets kunt verpesten! Voordat ik begon met schilderen, was ik nerveuzer om dingen te schilderen en was ik bang dat ik het zou verpesten. Maar mijn moeder schildert al jaren en ze zei tegen me ”schilder het gewoon, je kunt het niet verpesten, je kunt de verf er altijd weer afhalen of eroverheen schilderen”. Dat heeft me echt geholpen en nu weet ik dat er met schilderen gewoon niets te verpesten valt. Zelfs als je later besluit dat je het niet meer geschilderd wilt hebben, kun je het gewoon strippen.

Hoe lang gebruik je Staalmeester® al en hoe heb je ons leren kennen?
Ik heb jullie kwasten pas een jaar geleden leren kennen. Er is een winkel hier in de buurt waar ik meestal mijn Fusion Mineral Paint koop en op een keer keek ik naar de Staalmeester® kwasten en ik had zoiets van, wat maakt deze kwasten zo bijzonder? Dus ik dacht, ik probeer ze eens en nu schilder ik alleen nog maar met Staalmeester kwasten!

Heb je een favoriete Staalmeester® kwast?
Ja, die heb ik! De besnijpuntkwast is geweldig! Ik gebruik hem voor het schilderen van meubels, maar zelfs bij onze deuren was het schilderen van de randen heel makkelijk met deze kwast. Ik haat afplakken dus deze kwast is perfect! Ik bedoel, ik heb écht een hekel aan afplakken! Daarom gebruik ik altijd babydoekjes tijdens het schilderen haha. Maar ik zou graag de besnijpuntkwast willen met een kortere steel. Dat zou het veel makkelijker maken om de binnenkant van een meubelstuk te schilderen.

Als je voor één dag lid zou zijn van ons R&D-team, wat zou je dan (naast het kortere handvat) veranderen aan een bestaand product of welk nieuw product zou je ontwikkelen?
Onlangs heb ik een aantal kwasten gezien met een gebogen steel, waardoor het bijvoorbeeld veel makkelijker is om planken te schilderen. Ik zou heel graag een Staalmeester® kwast zien met een dergelijke steel, omdat je op deze manier de lengte van de steel kunt behouden, maar ook in de kleine hoekjes kunt komen zonder de planken of bovenkant te raken met de steel.

En hoe onderhoud je je kwasten? Heb je tips voor het schoonmaken?
Ik vul een bakje met water en zet de kwast daarin. Ik zorg ervoor dat de borstelharen de bodem van de beker niet raken en meestal met Fusion Mineral Paint valt de verf er meteen vanaf. Maar sinds kort gebruik ik ook de kwastenzeep van Fusion.

Je hebt me al verteld over je liefde voor besnijpuntkwast, gebruik je ook andere Staalmeester® kwasten?
Ik gebruik de besnijpuntkwast voor veel verschillende projecten, maar sinds kort gebruik ik ook de ovale kwast uit de 2010-serie. Die kwast is erg handig bij het schilderen van grotere oppervlakken. De ovale kwast is heel veelzijdig, omdat het bijvoorbeeld ook heel goed werkt voor het schilderen van de poten van een werkstuk.

Hoe zou je de stijl van jouw werk of je schilderstijl omschrijven?
Ik ben absoluut een doe-het-zelf schilder, ik zou mezelf geen getrainde schilder noemen. Ik ben gewoon het type schilder dat zegt “laten we het proberen en kijken of het werkt en als het niet werkt, schilder ik er gewoon overheen”. Ik vind het heerlijk om een meubelstuk te pakken en het te laten passen bij mijn woonstijl, maar ook om het stuk eer aan te doen en het er echt oud uit te laten zien.

Ik heb bijvoorbeeld een chippy kast met melkverf geschilderd en veel mensen vroegen me waar ik die vandaan had. Maar ik heb het gewoon ouder laten lijken door melkverf te gebruiken en het wat ‘’af te bladderen.’’

Je vertelde dat je de meeste schildervaardigheden van je moeder hebt geleerd. Kun je ons daar wat meer over vertellen?
Mijn moeder schilderde veel meubels, dus ik heb veel van haar geleerd en ze heeft me veel verteld over het voorbereiden van een project. Maar ik heb ook veel geleerd van andere doe-het-zelvers op Pinterest.

Tenslotte, als je één tip zou moeten geven aan een beginnende schilder, wat zou die dan zijn?
Ik heb eigenlijk twee dingen. Ten eerste, zoek een goed product. Ik hou van Fusion Mineral Paint omdat het niet veel voorbereiding nodig heeft. Daarom is het heel gemakkelijk te gebruiken. Daarom gebruik ik ook Staalmeester® kwasten. Een goede kwast is echt belangrijk!

De tweede tip die ik heb is: laat je niet overweldigen door het idee dat je een stuk verknoeit, want je kunt het altijd overschilderen of strippen.

Drie jaar geleden was ik een beginnende schilder die erg geïntimideerd en overweldigd was door het idee om iets te schilderen. Maar door het gewoon te proberen ben ik gekomen waar ik nu ben. Dus mijn tip aan iedereen die erover denkt om iets te schilderen is: ‘’ga er gewoon voor!’’

Team Staalmeester

Laat je inspireren Laat je inspireren

Staalmeester - Fokkerstraat 508 - 3125 BE Schiedam - Nederland