ende

Contact

010 415 84 88
info@staalmeester.com

Bedrijfsgegevens

Staalmeester® is familie van
A.C. De Hoop B.V.

KVK-nummer: 24213078
BTW-nummer: NL810899425B.01

In gesprek met vakschilder Michel

Laatst ontmoetten wij Michel van Mourik, een echte vakschilder uit Haarlem. Hij vertelde ons alles over zijn vak dat hij al 30 jaar met plezier uitoefent. 

Vertel, je zit inmiddels 30 jaar in het schildersvak. Hoe ben je als schilder gestart?
”Eigenlijk heb ik marketing en economie gestudeerd, maar toen ik de zomer erna in militaire dienst moest stelde mijn schoonvader voor om in die zomer een paar weken bij hem te komen werken als schilder. Dat heb ik gedaan en toen ben ik nooit meer gestopt met schilderen. Inmiddels werk ik al een lange tijd voor mezelf als particuliere schilder.”

Welk project is je uit al die jaren ervaring bijgebleven en waar ben je het meest trots op?
”Ik heb ooit voor een klus op 120 meter hoog in stalen constructies gehangen op de Amsterdamse Zuidas. Maar eerlijk gezegd vind ik elke opdracht leuk! Ik schilder net zo lief een mooie voordeur bij een particulier. Uiteindelijk ben ik altijd trots als ik mooi werk heb afgeleverd, wat de klus ook is.”

Sinds wanneer gebruik jij de Staalmeester® producten?
”Ik gebruik Staalmeester® al vanaf de eerste lancering van jullie nieuwe generatie kwasten, in 2009. Na een ontmoeting op de SGA Beurs ben ik een aantal kwasten gaan gebruiken. En dat beviel!”

Wat is jouw favoriete Staalmeester® product en waarom?
”Mijn favoriete kwast is de Patentpuntkwast 2020 uit de Pro-Hybrid Series. Ik gebruik deze graag voor het schilderen van deuren. Ik heb liever een heel soepele kwast, in plaats van een erg stevige, omdat ik zo bijvoorbeeld een deur heel goed en heel fijn kan nastrijken. De vloeiing en het eindresultaat worden hierdoor mooier.

Ik heb me weleens afgevraagd waarom vakschilders bijna overal ter wereld verven met platte kwasten en wij in Nederland met ronde kwasten, maar dat heb ik nooit helemaal ontdekt. Misschien is het omdat ronde kwasten vroeger goedkoper waren om te produceren en wij Nederlanders nogal zuinig zijn. Maar misschien zijn we simpelweg nogal eigenwijs, haha. Toch gebruik ik nog steeds het liefst een ronde kwast. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat je ook met een ronde kwast makkelijk een hoek van 90 graden kunt schilderen. Het zit hem allemaal in de techniek.”

Hoe onderhoud jij je Staalmeester® kwasten?
”Ik zet mijn kwasten in een pot met water. Ik spoel ze niet uit onder de kraan. Dit is overigens ook slecht voor het milieu en in Nederland verboden. Ik heb verschillende potten met kwasten. Eén voor donkere kwasten, één voor kwasten waar ik lichte verf mee schilder en één pot voor kwasten die ik gebruikt heb met latexverf. Door ze op kleur en type verf te scheiden kan ik de volgende dag gewoon weer met een kwast doorwerken. Een goed systeem voor iemand die dagelijks schildert!”

Als jij lid zou zijn van ons R&D team, wat voor wijziging aan een bestaand product zou je uitvoeren of wat voor nieuw product zou je ontwikkelen?
”Dat is een goede vraag, want jullie hebben al een erg breed assortiment. Voor het besnijden van smalle randjes heb je eigenlijk een hele stugge, vormvaste vezel nodig die niet wijkt. De huidige Staalmeester® kwasten zijn perfect voor het schilderen van grotere oppervlakken of voor het nastrijken van bepaald werk, maar voor precisiewerk heb je een ander type kwast nodig waarmee je in één keer een mooie lijn kan trekken. Vaak trek je zo’n lijn namelijk tussen twee kleuren. Met een te soepele kwast wijk je al snel op de andere kleur.”

Wat is jouw ultieme tip voor een beginnende Staalmeester® schilder?
”Ik heb er eigenlijk twee. Allereerst valt het me vaak op dat schilders uit landen waar ze gewend zijn om een platte kwast te gebruiken, moeite hebben met het vasthouden van een ronde kwast. Een platte kwast hou je vaak vast bij de kop, gezien het gewicht en de grootte van de kwast, maar bij een ronde kwast doe je dit niet. Deze dien je als een pen vast te houden, tussen je vingers. Daardoor wordt het draaien van de kwast een stuk makkelijker!

Verder moet je als beginnend schilder herhalen, herhalen en nog eens herhalen. Als leerling-schilder kreeg ik steeds een nieuwe klus, die ik herhaalde tot ik het helemaal onder de knie had. Zo begon ik met het schoonmaken van 750 deuren. Na twee weken mocht ik ze allemaal schuren. Door herhaling leer je het vak. Tot slot moet je nooit denken dat je uitgeleerd bent. Vroeger gebruikten schilders soms wel 10 jaar lang dezelfde typen verf. Tegenwoordig is er veel innovatie en gaan de ontwikkelingen in verf en materialen heel erg snel. Blijf dus altijd openstaan voor nieuwe verven, nieuwe technieken en nieuwe soorten kwasten en rollers die misschien weer beter matchen met de nieuwe type verven.”

Team Staalmeester

Laat je inspireren Laat je inspireren

Staalmeester - Fokkerstraat 508 - 3125 BE Schiedam - Nederland