de

Contact

010 415 84 88
info@staalmeester.com

Bedrijfsgegevens

Staalmeester® is familie van
A.C. De Hoop B.V.

KVK-nummer: 24213078
BTW-nummer: NL810899425B.01

Roller versus kwast: dit zijn de verschillen.

Bij het schilderen is het belangrijk om de juiste keuze te maken tussen een roller en een kwast. De eerste beslissing betreft of je een roller of een kwast moet gebruiken. Voor grote oppervlaktes is een roller vaak het meest efficiënt, terwijl voor kleinere en hoekige oppervlaktes een kwast beter geschikt is. In deze blog leggen we je éxact uit welke keuze je het beste kunt maken.

Dit is waar je kwasten het beste voor kunt gebruiken.

Iedere schilder heeft zijn eigen manier van werken, maar kwasten worden voornamelijk gebruikt voor fijnere details, het schilderen van houtwerk of voor randen en hoekjes op muren en plafonds. Er bestaan diverse soorten kwasten. Ronde kwasten zijn ideaal voor deuren en kozijnen, terwijl ovale en platte kwasten meer geschikt zijn voor beitsen en grotere oppervlaktes.

Kwastgroottes.

De keuze voor de grootte van je kwast is volledig afhankelijk van het type oppervlakte wat je gaat schilderen en wat jij zelf prettig vindt werken. Voelt een ronde kwast maat 16 of 18 te zwaar? Kies dan vooral voor een kleiner maatje. Wij raden het volgende aan:

  • Maat 14 of 16 (rond of punt) of 2’’ plat voor deuren en kozijnen
  • 10 of 12 (rond of punt) of 1’’ & 1.5’’ voor smalle randen

Soorten Kwasten

Er zijn diverse soorten kwasten verkrijgbaar. Hieronder de belangrijkste categorieën uitgelicht:

  • Patentpuntkwast: een patentpuntkwast is een ronde kwast en de populairste kwast in Nederland. De kwast is perfect voor kozijnen en deuren.
  • Besnijpuntkwast: een besnijpuntkwast is een ronde kwast met spitse punt, waarmee je zowel kleine tot middelgrote oppervlakken kunt verven als hoeken en randen. In het schildersvak betekent besnijden het trekken van strakke lijnen met de verf of lak.
  • Blokkwast: groot en breed, ideaal voor het schilderen van grote oppervlaktes zoals muren en voor ruwere structuren.
  • Radiatorkwast: herkenbaar aan de lange steel met een knik, handig voor lastig bereikbare plekken, niet alleen bij radiatoren.
  • Penseel: zeer smal, geschikt voor nauwkeurig werk en kleine hoeken.
Binnen deze categorieën hebben we bij Staalmeester verschillende collecties aan kwasten uitgebracht, die perfect aansluiten bij verschillende uitgangspunten. Benieuwd naar alle opties? Check onze catalogus en ontdek welke kwast het beste bij jou past. 

Good to know: bij gebruik van nieuwe kwasten is het essentieel om niet direct te gaan schilderen. Ondanks dat onze kwasten bekend staan om het feit dat ze bijna nooit haar verliezen, raden wij aan om de kwast goed uit te wassen of met de hand doorheen te lopen voor gebruik. Nieuwe kwasten kunnen namelijk altijd losse haren bevatten, waardoor deze in de nieuwe verflaag kunnen belanden.

Dit is waar je rollers het beste voor kunt gebruiken.

Rollers zijn geschikt voor het schilderen van grotere oppervlaktes. Ze bieden snelheid ten opzichte van een kwast, maar kunnen minder precies zijn. Dit is echter minder problematisch bij grote oppervlaktes. Een voordeel van een roller is daarnaast de mogelijkheid om deze op een stok te bevestigen, waardoor het schilderen van hoge muren en plafonds eenvoudiger wordt.

Er bestaan vele soorten verfrollers maar bij Staalmeester® hebben wij er een paar jaar geleden voor gekozen om hét perfecte lakrolletje te ontwikkelen, namelijk onze Premium Quality Microvilt rolletjes. Deze collectie is geschikt voor zowel watergedragen als synthetisch verf en laat een spiegelglad en pluisvrij resultaat achter. De collectie bevat rolletjes van 10cm tot 25m breed waardoor je van houtwerk tot muren perfect kunt schilderen met dezelfde hoogwaardige kwaliteit.

Benieuwd geworden naar alle Staalmeester® collecties? Check onze catalogus en ontdek welke kwast of roller het beste bij jou past. 

Benieuwd naar meer handige tips & tricks. Volg ons dan vooral op Instagram of Tiktok via @staalmeester_brushes. We zijn natuurlijk ook heel benieuwd naar al je projecten. Deel je ze met ons? Vinden we leuk! #staalmeesterbrushes.

Team Staalmeester

Ook interessant voor jou Bekijk alle instructies

Staalmeester - Fokkerstraat 508 - 3125 BE Schiedam - Nederland